Waarom Jeroen Swolfs 195 landen in 195 foto's samenbrengt

Category Inspiratie

In 2009 trok de Nederlandse fotojournalist Jeroen Swolfs de deur achter zich dicht voor een ambitieuze reis. Hij wilde alle landen van de wereld bezoeken om er een foto te maken van het straatleven anno nu.

Met het oog op een positieve horizon

Het resultaat van die reis is Streets of the World, een project dat niet alleen bijzonder is vanwege de omvang, maar ook vanwege de intrigerende blik van de fotograaf en zijn warme belangstelling voor mensen. Met zijn 195 straatfoto’s uit 195 landen wil Swolfs een positief beeld geven van de wereld. Een beeld dat weliswaar heel anders is dan de grimmige taferelen waar we in de media mee worden doodgegooid, maar dat volgens hem minstens zo reëel.

“Toen ik in 2006 in Chisinau, Moldavië, met ‘Streets of the World’ begon, wist ik al welke techniek ik voor het hele project wilde gebruiken. Omdat Streets of the World gaat over eenheid en de band tussen mensen overal ter wereld, wilde ik een techniek gebruiken waarmee die eenheid ook in de foto's zelf tot uitdrukking komt. Ik heb daarom steeds dezelfde beeldhoek gebruikt, 16 mm, en hetzelfde gezichtspunt, staand op straat, recht naar voren kijkend en met een rechte horizon. Afhankelijk van het licht heb ik telkens een diafragma tussen 8 en 13 gebruikt, zodat alle foto's een grote scherptediepte hebben. Ik heb ook zo veel mogelijk dezelfde ISO-waarde gebruikt, rond 200. Door deze aanpak is in alle foto's de horizon aanwezig. Het logo van Streets of the World heeft dezelfde stijl, met de horizon in het midden zoals bij de foto's, maar symboliseert ook een straat." 

Streets of the World Tour

Na zeven jaar lang over de wereld reizen, is het tijd om zeven jaar lang met de wereld te delen. ‘Streets on Tour’ gaat van start met het fotomuseum in Zaandam en zet daarvandaan de wereldreis voort om de foto’s met bijbehorende boodschap te laten zien. Van stad tot stad, van land tot land, van werelddeel tot werelddeel. Jeroen Swolfs wil met zijn werk mensen inspireren om met andere ogen naar elkaar te kijken – niet met verschillen, maar juist met verbondenheid als uitgangspunt.

Lees meer over de Streets of the World Tour op onze global website (alleen in het Engels).


Tags Fotografie Inspiratie, Reis Inspiratie, Avontuur, Jeroen Swolfs

ABONNEREN

HEY, WACHT EVEN!

Stel je eens voor dat je naar bijna tweehonderd verschillende landen reist om die ene straat, haven of spoorweg te vinden die onmisbaar is voor de samenleving op die plek.

Dat is namelijk precies wat Jeroen deed. Geweldig verhaal toch? Al deze bijzondere straten brengt hij samen in zijn expositie en in het Streets of the World Photo Book.

Dit fotoboek is voor mensen die willen ontdekken wat een straat écht betekent voor de samenleving, educatie, wijsheid, jeugd, ervaring, blijdschap, verhalen, eten en nog zo veel meer.

Laat je meevoeren naar al die straten...

KOOP HET BOEK

INSTAGRAM